De cursus Cursus Filosofisch leren denken zit inmiddels vol!
Wil je toch deelnemen of andere opties bespreken? Geef ons dan je gegevens door voor de wachtlijst.
€ 208,00
Vraag: Waarom zou je filosofisch willen leren denken?
Antwoord: Iemand die van sporten houdt, vindt het lekker om moe te worden van hardlopen of fietsen of fitnessen. Op dezelfde manier is diepgaand onderzoeken wat je diepere gedachten zijn lekker voor iemand die van denken houdt.
Dan moet je niet denken aan wat ze weleens onder ‘filosoferen’ verstaan, zoals bijvoorbeeld in het café bij een potje bier of in een praatprogramma waarin tafelgasten vaak niet veel verder komen dan het ventileren van hun mening.
Allemaal hebben we meningen over van alles en nog wat. Filosoferen gaat verder. Filosoferen is bij jezelf op de rem trappen. Wie filosofeert, neemt de tijd om zich af te vragen: wat zeg ik nou eigenlijk? Waar haal ik dat vandaan? Hoe kom ik bij die mening? Klopt het wel wat ik denk? Waarom zeg ik wat ik zeg?
In deze cursus leer je in de eerste les iets over de achtergrond van filosoferen. Het gaat terug op de ouwe Griek Socrates. Daarom noemen ze het ook wel ‘socratisch met elkaar in gesprek zijn’ en dat is wat we gaan doen in de 5 volgende bijeenkomsten. We trappen bij onszelf op de rem en we gaan er vanuit dat we dat ook bij elkaar mogen doen.
Niet op een oordelende manier, niet betweterig, niet om gelijk te krijgen, niet om te discussiëren, niet om de waarheid te ontdekken. Wat dan wel?
Je krijgt:
- Een scherper beeld van de algemene ideeën en uitgangspunten achter je mening en die van anderen.
- Gedeelde ervaring door je in te leven in hoe iets was voor iemand als die een ervaring vertelt.
- Contact met jezelf, vaak op een diepere laag dan je gewend bent.
- Verbinding met jezelf en met elkaar. Dit gebeurt vaak ook tussen mensen die qua levensopvatting hemelsbreed van elkaar verschillen. Socratisch in gesprek zijn, is het tegenovergestelde van polarisatie.
- Verwondering vanwege de hoogte, breedte en diepte die ontstaat als je je mening even parkeert en je openstelt voor vragen.
- Praktische wijsheid, want we toetsen begrippen die we gebruiken aan concrete ervaring. Het is dus vooral niet zweverig. Integendeel, er is steeds terugkoppeling met geleefde werkelijkheid.
Heb je voorkennis nodig? Nee. Wat je wel nodig hebt, is geduld. Filosoferen vraagt ruimte en aandacht en die ontstaan door de tijd te nemen. Het gaat niet om oplossingen; het gaat om de ervaring van het filosofisch denken zelf. En verder is het nodig dat je bereid bent open te staan voor zelfonderzoek in gesprek met anderen. Je wordt niet boos of ongeduldig wanneer iemand doorvraagt op wat je vertelt. Je geniet van bruggen bouwen en verbinding.
De lessen duren 2 uur
Literatuur
Nieuwe Veste
Molenstraat 6
4811 GS, Breda
Jan Leendert van der Mooren
Schrijf je nu in en betaal de prijs van 2024!
Meer info zie link ›Drie bijeenkomsten over de geschiedenis van de film i.s.m. Filmhuis Breda
Voor meer info click hier ›Aanmelden click hier ›