Gemiddeld verschijnt onze nieuwsbrief 2 maal per maand. Door je in te schrijven voor deze nieuwsbrief word je automatisch op de hoogte gehouden van onze actuele cursussen die starten. Bovendien treft je regelmatig stukjes aan met insite informatie over de volksuniversiteit zoals: wie werken er nu bij deze instelling, hoe is het om docent te zijn en wat is nu actueel in Breda. Je kunt je altijd uitschrijven.
Interviews
In deze Rubriek gaat Ron Gregoor op pad en ondervraagt jan en alleman en verzamelt alle in en outs rondom Volksuniversiteit Breda.
Chi Hong en zijn verhaal
Volksuniversiteit Breda geeft veel fotocursussen en workshops én organiseert diverse fotowandelingen.
Een groot deel hiervan wordt gegeven door niet zo maar de eerste de beste fotograaf: Chi Hong
Waarom ben je fotograaf geworden?
Ik ben op mijn zestiende heel fanatiek begonnen met fotografie. Mijn eerste camera was een Canon AE-1 spiegelreflexcamera. Dat is ruim dertig jaar geleden. Ik denk dat mijn keuze om fotograaf te worden veel te maken heeft met de vele reizen die ik heb gemaakt, geboeid ben door de lokale culturen, gebruiken en tradities, maar vooral de mensen. Ik wilde dit graag in beelden vastleggen. Op mijn vele reizen heb ik geleerd dat fotografie mensen verbindt en dat het niet alleen gaat om 'mooie plaatjes maken', het is ook 'mooie praatjes maken' (in positieve zin), in contact komen met de mensen en gedachten/verhalen uitwisselen.
Wat is er zo leuk aan fotograferen?
Het mooiste van fotografie is dat het je leert op een bepaalde manier naar de wereld te kijken en de wereld meer leert waarderen en dan bedoel ik niet zozeer in lijnen en kaders... maar je staat meer stil, neemt er meer de tijd voor om de wereld om je heen rustig te aanschouwen, te verwerken en de schoonheid te ontdekken.
Kan iedereen fotograferen leren?
Jazeker. Hoe ver je komt, zeg maar: hoe goed je wordt, hangt af van jezelf. Het belangrijkst is de passie voor fotografie, dan gaat alles vanzelf... dat je tijd vrijmaakt. Als je wat minder passie hebt, maar wel een dosis nieuwsgierigheid of interesse dan kun je ook ver komen. Je wordt niet geboren als fotografie-talent, het is vooral leren doen en een goede begeleiding of methode speelt hierin een belangrijke rol. Zeker als je net begint met fotograferen, niet teveel in de technische dingen gaan zitten, afwisselen met leuke fotografeeropdrachtjes en voorbeelden.
Is door de smartphone de belangstelling voor fotografie toegenomen?
Ik denk zeker wel. Door de smartphone is fotografie veel toegankelijker geworden. De kwaliteit van de smartphone-camera wordt steeds beter en er komen steeds meer nieuwe mogelijkheden.
Wat is het verschil tussen fotograferen met het 'normale' fototoestel en met de smartphone?
Een normaal fototoestel is niet voor niets groot. In een smartphone wordt alles erin 'geperst' met zo klein mogelijke camera-elementen, zoals sensor en lenzen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van de foto. Fotokwaliteit is namelijk direct gerelateerd aan de grootte van je sensor en de kwaliteit en grootte van je lenzen. Het andere grote verschil is dat smartphones gemaakt zijn voor het grote publiek. Het toestel denkt voor jou en jij hoeft eigenlijk alleen maar op de sluiterknop te drukken.
Waar moet een beginnend fotograaf op letten?
Als eerste wil ik zeggen dat hij/zij niet teveel geld uitgeeft aan foto-apparatuur. Veel mensen denken dat als ze professionele apparatuur kopen dat ze dan automatisch betere foto's gaan maken. Ik zou zeggen: kies wat bij je past. Je moet er de tijd voor nemen om de basis van fotografie te leren, dat betekent niet alleen de knopjes op je camera kennen, maar ook begrip van zaken als licht en compositie. Ga vooral niet gehaast foto’s schieten.
Wat vindt je het moeilijkste aan het maken van een goede foto?
Ik fotografeer al meer dan dertig jaar, dan is het vinden van de juiste camera-instellingen niet moeilijk meer. Het meest uitdagende vind ik het constant jezelf proberen te overtreffen door momenten op een nog originelere, nog interessantere, nog creatievere manier vast te leggen.
Hoe moeilijk is het om iemand online te leren fotograferen?
Lesgeven voor de klas is uiteraard ideaal om dingen goed uit te kunnen leggen, maar ik moet zeggen dat online lesgeven - dankzij de moderne technologie - ook een prima manier van lesgeven is. Vanaf het begin van de corona-periode ben ik begonnen met online lesgeven. Mijn leerlingen zijn er heel enthousiast over en hebben er veel van opgestoken. Ik werk vaak met kleine groepen van niet meer dan 10 mensen.
Waar moeten cursisten aan denken als ze met jou een fotowandeling maken?
Een fotowandeling is een eenmalige activiteit die ongeveer drie uren duurt. Ik doe een kennismakingsrondje en probeer hoogte te krijgen van wat ze al weten, maar ook wat ze leuk vinden om te fotograferen. Ik kijk dan of ik mijn programma/route wat aan kan passen. Tijdens de fotowandelingen bekijk ik per groep hoe diep ik in zal gaan op de technische dingetjes. Als mensen er al veel van afweten dan maak ik mijn verhaal wat korter en kan ik meteen overgaan op andere zaken zoals compositie en het leren kijken of vinden van mooie plaatjes.
Voor de deelnemers is het belangrijk dat zij rustig de tijd nemen om om zich heen te kijken en als ze een onderwerp/object hebben gevonden om te fotograferen dan methodisch te werk gaan en zichzelf stap voor stap een aantal vragen gaan stellen voordat ze gaan klikken. Bewust fotograferen dus.